Situatieschets: ik bezit een kleine appartementsgebouw met 2 verdiepingen. Het gebouw dateert van 1982. Er zou volgens verschillende aannemers een spouw zijn, maar het is niet met zekerheid dat geïsoleerd is.
Vanwege oude aluminium ramen met dubbele beglazing zonder thermische onderbreking is er bij zeer koud weer buiten en warm binnen telkens condensatievorming. Gezien aluminium een koudegeleider is, ben ik van plan om huidige ramen te laten vervangen in pvc ramen met hoogrendementsglas met U-waarde van 1.0. Het gaat om draaikiepramen in de keuken, living en 2 slaapkamers.
Nu is het glas het koudste punt. Maar als ik nieuwe pvc ramen voorzien dan gaan naar mijn inziens de muur rondom het raam de koudste plek worden...
--> Gaat het condensatieprobleem niet verlegd worden naar de muren? Indien ja, volstaat het om de ruimtes regelmatig te verluchten door te openen of op kiepstand te plaatsen of ben ik beter van af om ventilatierooster te laten voorzien?! (In het verleden waren er schimmelplekken in de slaapkamers. Uiteindelijk is gebleken dat louter te wijten is aan weinig verluchten van de kamers en de zwarte plekken manifesteerden in de hoek van muur langs de raamkant en boven het raam. Wellicht te wijten aan een koude brug)
--> Is een ventilatierooster verplicht als het enkel om ramen vervangen gaat?
--> In welke ruimtes zou ik best ventilatieroosters laten voorzien?
--> Zouden er vlug problemen komen als de ramen worden vervangen, maar de gevel niet direct wordt geïsoleerd? M.a.w. is isolatie naast verluchting van de kamers ook een belangrijk factor?! (De buitenmuur isoleren zou ik liever in een later stadium uitvoeren. Want om de kosten te kunnen dragen, zou ik liever verspreiden in tijd...)
Alvast dank voor jullie advies en ervaringen mee te delen!