Bij het kiezen van nieuwe ramen in je (ver)bouwproject, heb je uiteraard de keuze qua raamprofiel. Ga je voor hout, PVC of kies je voor aluminium? Daarnaast dien je te bepalen welke beglazing ideaal is voor jou. We hebben allemaal wel al eens gehoord over “enkel” en “dubbel” glas. Hoe is dubbel glas nu eigenlijk samengesteld, is een bijkomende folie aan te raden, of ga je misschien toch best meteen voor driedubbel glas?
Dubbel glas à la carte
Het minimum waarvan je moet vertrekken is dubbel glas. Dit kan je verbeteren met allerlei extra’s naargelang jouw specifieke behoeftes. Dit gaat zover dat je bij de betere glasfabrikant zelf je eigen beglazing kunt samenstellen. Woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg, dan kan je opteren voor geluidsisolerend of akoestisch glas om lawaai buiten te houden. Omdat geluid bestaat uit verschillende toonhoogtes, is deze beglazing opgebouwd uit glasplaten met een verschillende dikte of is er een gelaagde beglazing aangebracht op één of op beide glasplaten. Als extraatje kan je nog een veiligheidsfolie laten aanbrengen. Heb je meer last van te veel hitte in huis, dan is zonwerend glas een goede keuze. Hierin zijn er verschillende varianten, maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze veel licht binnenlaten en tegelijk een goede zonwering bezitten. Het verschil zit in de graad van reflectie. Zo gaat een variant met een zeer hoge reflectie ook een grote weerspiegeling hebben, waardoor de beglazing een zilveren tint aanneemt. Neem je beglazing met minder reflectie, dan heb je ook minder weerspiegeling, waardoor je een neutrale blauwgrijze tint krijgt.
Een ander type dubbel glas is veiligheidsglas. Deze beglazing bestaat uit een of twee glasplaten uit veiligheidsglas. Hierin zijn er twee soorten, namelijk gelaagd en gehard glas. Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen en het zorgt er met behulp van een transparante veiligheidsfolie voor dat bij glasbreuk het glas ‘heel’ blijft, dus dat je je niet kunt verwonden aan glasscherven of binnenvallend glas. De folie zorgt er ook voor dat bij impact van bijvoorbeeld een val of een kogel, er geen openingen in het glas ontstaan. Bovendien vormt het een extra hindernis tegen inbrekers en vandalen. Het glas laat zich gewoon bewerken zoals gewoon glas en er zijn ook geen beperkingen op gebied van kleuren. Gehard glas op zijn beurt is thermisch behandeld om de breuksterkte te verhogen. Hierdoor gaat het bij glasbreuk in ontelbare, onscherpe stukjes uit elkaar vliegen, zodat je minder risico loopt om je te verwonden. Dit glas kan niet bewerkt of gesneden worden. Het wordt dan ook vooral gebruikt voor glazen deuren, borstweringen en douches.
Een andere interessant type veiligheidsglas is brandvertragend glas. Bij brand zorgt deze beglazing voor een vertragende werking, variërend van 30 tot zelfs 90 minuten.
Hoogrendementsglas: suggestie van de chef
Naast gewoon dubbel glas bestaat er ook hoogrendementsglas. Dit bestaat eveneens uit twee glasbladen met daartussen een spouw. Hoogrendementsglas heeft als extraatje een dun metalen laagje aan de binnenzijde van een van die glasbladen. Hierdoor gaat de warmte die zich binnenshuis bevindt, binnen blijven, terwijl zonnestralen wel naar binnen doordringen. Dit zorgt voor een aangenamer gevoel omdat er, zelfs vlak bij het raam, minder grote temperatuurschommelingen zijn. Het temperatuurverschil met buiten gaat wel groot zijn, hierdoor kan er zich zelfs condensatie vormen op de buitenkant van het raam. Naast meer comfort heeft hoogrendementsglas ook een positieve invloed op je energiefactuur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het tot vijf keer beter isoleert dan enkel glas en bijna drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Naast deze voordelen heb je nog recht op een stukje van de Vlaamse renovatiepremie en je moet zeker nagaan bij je netbeheerder en je gemeente – of provinciebestuur op welke bijkomende premies je eventueel nog recht hebt.
Driedubbelglas: mag het iets meer zijn?
Wie het nog beter wil doen, denkt misschien zelfs aan driedubbelglas. Hierbij bestaat de beglazing uit drie glasplaten met daartussen twee luchtledige spouwen, waardoor er een nog betere (geluids)isolatie is. Daarnaast voorkomt de middelste glasplaat dat er condensvorming voorkomt aan de binnenkant, doordat deze glasplaat als buffer fungeert tussen de koude buiten en de warmte binnen. Een factor waar je wel rekening mee moet houden is dat driedubbelglas ‘dikker’ en ‘zwaarder’ is. Je hebt dus aangepaste raamprofielen nodig en een voldoende diepe sponning. Bovendien hangt er een aanzienlijke prijskaartje aan vast. Is driedubbelglas dan wel aan te raden? Als je woning an sich niet super geïsoleerd is, gaat driedubbelglas niet zo goed tot zijn recht komen. Beglazing alleen kan nooit het hele energieprobleem oplossen. In woningen die daarentegen volledig energiezuinig opgebouwd zijn, zoals passiefhuizen, gaat het wel een meerwaarde zijn.
Welke beglazing je ook kiest, ga vooraf goed na op welke overheidssteun je kunt rekenen. Het loont sowieso de moeite om te investeren in energiebesparende maatregelen. Je investering wordt immers deels gesponsord én verdient zichzelf terug door een lagere energiefactuur.